Алкално-киселинен баланс
В този материал, ще ви покажа всичко за алкално-киселинното равновесие и това, колко то е важно за вас ! Всички сме чували, че е полезно да наблягаме на плодовете и зеленчуците, но знаем ли всъщност защо ? Освен, че имат страхотно количество витамини, минерали и ензими то сега, ще разберете благодарение на тях с какво друго благоприятстват на организмът ви ! Ще научите, защо и как ви зареждат с енергия и ви гарантират пълноценното здраве ! Но ако искате да имате енергия и да бъдете здрави, първо трябва да разберете какво е това алкално-киселинен баланс.
Тялото е съставено предимно от вода - така от едно място на друго могат лесно да се пренасят хранителни съставки, кислород и биохимикали. Водната среда може да има киселинни и алкални свойства (алкали = основи), които се измерват в скала наречена pH ("potential hydrogen" или "потенциален водород"). "Киселините" разделят водородните йони (Н+) във водата, а "основите" разделят хидроксидните йони (ОН-) в нея, което пък означава, повече кислород за усвояване. Киселинната среда е богата на протони, докато алкалната на електрони. Електроните обуславят среда богата на кислород, което осигурява доставката на достатъчно кислород навсякъде в тялото и задоволява нуждата на нормалните аеробни клетки.
За измерването на pH се използва 14-степенна скала и представлява съотношението на позитивно заредените водородни йони (киселинни) и негативно заредените йони (алкални), в един разтвор. Ако скалата на това съотношение отчита от 0,1 до 6,9, средата се счита за киселинна. Ако скалата отчита 7,0 - тя е неутрална, а от 7,1 до 14 е алкална.
Ние знаем, че храната ни снабдява с енергия - стройтелни вещества (белтъчини, въглехидрати, мазнини). Оказва се, че храната има и друго важно свойство : тя може да подкислява или алкализира организма. Под въздействие на подкисляващи или алкализиращи фактори, организма използва компенсаторните резерви на организма - микро- и макроелементи. Дали една храна е алкална или киселинна се определя от минералното й съдържание. Така например един от алкално-образуващите елеметни (катиони) са калий, натрий, магнезий, калций, желязо, а от киселинно-образуващите (аниони) са фосфор, сяра, хлор, йод, манган.
С всяка внесена храна в тялото ни, ние променяме киселино-алкалната среда. А за да се определи дали една храна действа киселинно или алкално, трябва да се изгори, а пепелта да се разтвори във вода. Според pH на разтвора се определя дали тази храна е киселинно- или алкално-образуваща, защото пепелта е минералното съдържание на храната. При храносмилане, храната се окислява по същия начин, както при горене, но при ниска температура и благодарение на ензими. Важното е каква реакция прави дадена храна в тялото, а не нейното pH. Например, лимонът е кисел, но пепелта му е алкална и има алкален ефект в тялото ни.
Ако храната, която приемаме съдава киселинна среда на тялото, това се отразява и на кръвта и тялото се опитва да балансира pH. Човешкото тяло разполага с pH на кръвта, отразяващо съотношението между киселини и основи. Кръвта е слабоалкална със стойност на pH между 7,35 и 7,45. Ако кръвта на човек падне до или под pH 7,0 той се намира в голяма опасност за здравето си. Когато pH стойността на кръвта спадне и тя стане киселинна, тя се сгъстява. Това на свой ред води до затруднена работа на сърцето и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания.
Когато средата ни е киселинна, тялото ни не получава достатъчно кислород, което забавя много процеси, вкючително и метаболизмът ни. Тази среда намалява кислорода в кръвта, отразява се на мускулните тъкани, артериите и вените, води до проблеми с кръвното налягане, възпрепятства метаболизма, уврежда клетките, намалява енергията, води до проблеми с холестерола и създава среда пълна с токсини.
Балансът в кръвта между въглеродния диоксид и натриевия бикарбонат, е главната "буферна система", която държи pH постоянно. Освен това, начинът на дишане също е от значение за pH балансът като : увеличения обем на дишане прави кръвта по-основна, отделяйки повече въглероден диоксид във въздуха, а намаленият обем на дишане, от друга страна, увеличава нивото на въглероден диоксид в кръвта и така създава големи количества киселини.
За да се предпази тялото ни е от тези киселини, то започва да трупа мазнини в които да се трупат пък киселинните "отпадъци". Работата на мазнините е да ни предпазят. Също така в киселинната среда микробите се развиват много бързо и изразходват важните за нас хранителни вещества. Тялото остава гладно, защото не получава от ценните за него вещества и ни кара да ядем още и още, за да си ги набави.
А ако се чудите защо не виждате резултати, когато тренирате, това може и да е заради факта, че организмът ви е по-скоро киселинен - тялото ви няма достатъчно кислород, изживява стрес и се прозивеждат още повече киселини, което води до блокирането им в мазнини.
Допустимият диапазон е много малък и лесно може да се прехвърли. Тогава се нарушава равновесието между киселинност и алкалност в кръвта, а от там и в организма. Когато това е проблем, различни минерали се вземат от много важни органи за да неутрализират киселините и те да се изхвърлят от тялото. От това оргнизма започва да страда и това доста често не се забелязва с години и често довежда до сериозни болести. Много болести са резултат от опитите на тялото да възвърне равновесието на тази вътрешна среда. От тук следва че, това какво има в чинията ни, всъщност има значение.
Ето и вариращите граници на pH за човешкият организъм, като това се приема за оптималната среда, необходима на органите и ензимите да функционират по-добре :
- кръв 7,35 - 7,45 (идеално 7,41)
- слюнка 6,00 - 7,50
- стомашни сокове 1,35 - 4,20
- урина 5,50 - 8,40
- тънки черва 6,50 - 7,50
- дебело черво 5,60 - 6,90
Тъй като 60 - 70 % от общото тегло на тялото е вода, pH нивата се отразяват на целия организъм и често е индикатор за здраве или заболяване. Небаласиран pH означава, че pH нивата са станали твърде киселинни или прекалено алкални за дълъг период от време. Продължителен pH дисбаланс от единия или другия вид не се приема добре от тялото. Всъщност, регулирането на pH е толкова важно, че тялото е развило стриктни отчетни процедури за проследяването на киселинно-алкалния баланс във всяка клетка - хомеостаза.
Хомеостазата от своя страна е - свойство на организма да поддържа норми за него, като регулира вътрешната си среда, така че да поддържа равновесие и да допринася за благоприятното протичане на жизнените му процеси. Те в тялото, биват коригирани и управлявани от взаимосвързани регулатрни механизми спрямо външните условия и факторите влияещи на организма, като - запазва и регулира телесната температура, следи за състава и обема на кръвта, за артериалното налягане, балансира киселинното и алкално равновесие на организма и др.
Хомеостазното кръвно налягане е с pH приблизително 7,4 и този показател се оказва жизнено важен. Независимо с какво се храним, тялото ни има механизми, чрез които поддържа постоянно pH на кръвта и извънклетъчната течност от 7,3. Това pH се счита за неутрално с много лека алкалност. Ако внесем киселинно-образуваща храна, тялото започва да издърпва от запасите ни алкални елементи за да може да неутрализира тази киселинност и да опази неутралното и pH на кръвта и течната среда. Така например хроничното повишаване на киселинноста на тялото е една от основните причини за извличане на калций от костната тъкан и масивно освобождава през бъбреците в резултат на което се разрушават костите и зъбите. Тялото ни не е способно вечно да компенсира този киселинно-основен дисбаланс и когато злоупотребяваме с небалансирано хранене дълго време, идва момент в който се разболяваме.
Устойчивостта на алказлизиране за организма е няколко пъти по-висока, отколкото при подкисляване.
Небалансираното pH може да доведе до опасно състояние на организма особенно когато остарее. Важно е до 35-40 годишна възраст да се е изградило вече, режим и начин на хранене. Въпреки че може да остане незабелязан години наред, небалансираният pH (твърде киселинен или алкален) води до развитието на повечето, ако не и на всички, дегенеративни заболявания (нарушения в нормалното фунциониране на тялото и организма, които се характерезират с прогресивни моменти на заболяването), вкючително и сърдечносъдови заболявания, рак и диабет, както и безсилие в справянето с наднорменото тегло. Покачването и понижаването на pH също може и да доведе до кристализиране на солите в урината и до образуване на пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур.
Всички натурални храни съдържат едновременно киселинно и алкално генериращи елементи. В някои преобладават киселинно генериращите, а в други алкално генериращите. Съществува състояние, наречено алкалоза. То може да възникне, когато телесните сокове станат прекалено алкални. Клиничните симптоми за алкалоза вкючват мускулно потрепване, диария, спазми, недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка, замаяност, еуфория, бледост, обърканост, намалена умствена работоспособност, несвързан говор, треперене. При задълбочаване на това състояние може да се стигне до припадъци, кома или дори до смърт.
От друга страна, високите нива на киселинност също имат свои вариации, в това чило и състояние, наречено ацидоза. Излишъкът от киселини в човешкото тяло може да причини загуба на бъбречен магнезий. Което от своя страна би могло да доведе до недостиг на магнезий, което причинява състояния като мигрени, остеопения, остеопороза и други. Хроничната повишена киселинност е причина за постоянната загуба на полезните минерали, които са необходими за неутрализиране на киселинния излишък. Това прави тялото свръхчувствително към болки, външни влияние и метаболизмът му става неефективен. Голямото количество киселини принуждава тялото да освобождава много хистамин. Това е причината за киселинността и увеличаването на възпаленията и алергиите, за повишената чувствителност на кожата към ухапвания от насекоми и други дразнители.
Признаци на излишни киселини в тялото са :
В днешно време, заради начинът си на хранене, повечето хора страдат от киселинност, а съвременните диети, съдържат в по-голямата си част храни, които оставят киселинни остатъци в организма. Голямото количество животински белтъчини и киселини в храната, която се приема като месо, риба, яйца, мляко, сирене, кашкавал и други, води до образуване на киселини в организма. Стомахът реагира като отделя също стомашна киселина, а това се получава и при консумация на кафе, алкохол, никотин, газирани напитки (най-вече кока-кола), рафинирана захар, сладкиши, шоколад и други.
Свърхпроизводството на киселини в стомаха може да се получи и в следствие на психични фактори като стрес, гняв, страх и други. В случай тялото реагира, чрез неприятно парене в стомаха, гадене, уригване, повръщане, пот с лоша миризма, раздразнителност, отпадналост, психично неразположение. От там пък идва и термина, определящ даден човек по лошото му поведение и такова настроение, като - киселяк. Но в другия случай, при положителни емоции, прекарани в смях, радост, щасливи преживявания, танци, лек спорт, забавление, любов .. организмът се алкализира.
Ако мислите, че някой от горепосочените лоши признаци се отразяват по вас, съветът ми е да вземете мерки като, измерите нивото на вашето pH. За тази цел може да закупите от всяка една аптека pH лентички с които да следите вашият киселинно-алкален баланс.
Не е необходимо, ако сте здрав, да се притеснявате за баланса си и за това какво ядете и как то ще ви се отрази върху тялото, ако естествено сте създали правилни навици на хранене, които гласят :
За да поддържаме нужният алкален резерв на тялото, ние можем да ядем приблизително четри пъти дневно алкално-формиращи храни, комбинирани с киселинно-формиращи, например 70-80% алаклни и 20-30% кисели храни.
Има много таблици за храните, на които е указано количеството на киселинните и алкални еквиваленти в различните хранителни продукти обаче, трябва да знаете, че те са фактически безполезни, тъй като някой хрантелни продукти изменят своите стойности в тялото поради метаболитни проблеми, които може да има даден индивид. Храната също може да се изменя, ако е неправилно комбинирана с други храни и дори ако сме емоционално разстроение, както казахме по горе.
Това може да противоречи на нашите очаквания за балансирано киселинно-алкално хранене, ако използваме таблиците за храните. Освен това в тези таблици е указано съдържание на мнерали, което е силно вариращо в зависимост от почвите, условията на съхранение, технологията за производството и начина на приготвяне на храните. Затова единственият надежден начин, е да наблюдаваме своето тяло, вашата чувствителност на кожата, тенденции към възпаления, алергични реакции и ако е възможно, проверявайте киселинността на вашата урина и слюнка.
Начинът по който ще разберете коя храна, как ви въздейства е като започнете да се храните разделно. Разучавайки в коя храна, кои нутриенти преобладават (понеже комбинирането на някои от тях не си подхождат едни с други, като протеини с въглехидрати например) и какво pH ще образува тя в стомахът ви, ще можете да предопределите ако след приемът й възникнат странични ефекти (алергии), изразяващи се по кожата ви (пъпки, обриви, раздразнение) или друг дискомфорт (подуване, газове, болки в стомаха и други). Всичко това може да се случи и при неправилна й комбинация. За да узнаете коя храна как ще ви подейства, правете експерименти/проба-грешка. А за да имате познания в областа на разделното хранене, можете да прочетете следващата тема в която ще бъде описан неговият принцип.
Спомагателни източници :
http://anandaproject.net
http://lubomirivanov.com
http://sofresh.bg
Тялото е съставено предимно от вода - така от едно място на друго могат лесно да се пренасят хранителни съставки, кислород и биохимикали. Водната среда може да има киселинни и алкални свойства (алкали = основи), които се измерват в скала наречена pH ("potential hydrogen" или "потенциален водород"). "Киселините" разделят водородните йони (Н+) във водата, а "основите" разделят хидроксидните йони (ОН-) в нея, което пък означава, повече кислород за усвояване. Киселинната среда е богата на протони, докато алкалната на електрони. Електроните обуславят среда богата на кислород, което осигурява доставката на достатъчно кислород навсякъде в тялото и задоволява нуждата на нормалните аеробни клетки.
Ние знаем, че храната ни снабдява с енергия - стройтелни вещества (белтъчини, въглехидрати, мазнини). Оказва се, че храната има и друго важно свойство : тя може да подкислява или алкализира организма. Под въздействие на подкисляващи или алкализиращи фактори, организма използва компенсаторните резерви на организма - микро- и макроелементи. Дали една храна е алкална или киселинна се определя от минералното й съдържание. Така например един от алкално-образуващите елеметни (катиони) са калий, натрий, магнезий, калций, желязо, а от киселинно-образуващите (аниони) са фосфор, сяра, хлор, йод, манган.
С всяка внесена храна в тялото ни, ние променяме киселино-алкалната среда. А за да се определи дали една храна действа киселинно или алкално, трябва да се изгори, а пепелта да се разтвори във вода. Според pH на разтвора се определя дали тази храна е киселинно- или алкално-образуваща, защото пепелта е минералното съдържание на храната. При храносмилане, храната се окислява по същия начин, както при горене, но при ниска температура и благодарение на ензими. Важното е каква реакция прави дадена храна в тялото, а не нейното pH. Например, лимонът е кисел, но пепелта му е алкална и има алкален ефект в тялото ни.
Ако храната, която приемаме съдава киселинна среда на тялото, това се отразява и на кръвта и тялото се опитва да балансира pH. Човешкото тяло разполага с pH на кръвта, отразяващо съотношението между киселини и основи. Кръвта е слабоалкална със стойност на pH между 7,35 и 7,45. Ако кръвта на човек падне до или под pH 7,0 той се намира в голяма опасност за здравето си. Когато pH стойността на кръвта спадне и тя стане киселинна, тя се сгъстява. Това на свой ред води до затруднена работа на сърцето и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания.
Когато средата ни е киселинна, тялото ни не получава достатъчно кислород, което забавя много процеси, вкючително и метаболизмът ни. Тази среда намалява кислорода в кръвта, отразява се на мускулните тъкани, артериите и вените, води до проблеми с кръвното налягане, възпрепятства метаболизма, уврежда клетките, намалява енергията, води до проблеми с холестерола и създава среда пълна с токсини.
Балансът в кръвта между въглеродния диоксид и натриевия бикарбонат, е главната "буферна система", която държи pH постоянно. Освен това, начинът на дишане също е от значение за pH балансът като : увеличения обем на дишане прави кръвта по-основна, отделяйки повече въглероден диоксид във въздуха, а намаленият обем на дишане, от друга страна, увеличава нивото на въглероден диоксид в кръвта и така създава големи количества киселини.
За да се предпази тялото ни е от тези киселини, то започва да трупа мазнини в които да се трупат пък киселинните "отпадъци". Работата на мазнините е да ни предпазят. Също така в киселинната среда микробите се развиват много бързо и изразходват важните за нас хранителни вещества. Тялото остава гладно, защото не получава от ценните за него вещества и ни кара да ядем още и още, за да си ги набави.
А ако се чудите защо не виждате резултати, когато тренирате, това може и да е заради факта, че организмът ви е по-скоро киселинен - тялото ви няма достатъчно кислород, изживява стрес и се прозивеждат още повече киселини, което води до блокирането им в мазнини.
Допустимият диапазон е много малък и лесно може да се прехвърли. Тогава се нарушава равновесието между киселинност и алкалност в кръвта, а от там и в организма. Когато това е проблем, различни минерали се вземат от много важни органи за да неутрализират киселините и те да се изхвърлят от тялото. От това оргнизма започва да страда и това доста често не се забелязва с години и често довежда до сериозни болести. Много болести са резултат от опитите на тялото да възвърне равновесието на тази вътрешна среда. От тук следва че, това какво има в чинията ни, всъщност има значение.
Ето и вариращите граници на pH за човешкият организъм, като това се приема за оптималната среда, необходима на органите и ензимите да функционират по-добре :
- кръв 7,35 - 7,45 (идеално 7,41)
- слюнка 6,00 - 7,50
- стомашни сокове 1,35 - 4,20
- урина 5,50 - 8,40
- тънки черва 6,50 - 7,50
- дебело черво 5,60 - 6,90
Тъй като 60 - 70 % от общото тегло на тялото е вода, pH нивата се отразяват на целия организъм и често е индикатор за здраве или заболяване. Небаласиран pH означава, че pH нивата са станали твърде киселинни или прекалено алкални за дълъг период от време. Продължителен pH дисбаланс от единия или другия вид не се приема добре от тялото. Всъщност, регулирането на pH е толкова важно, че тялото е развило стриктни отчетни процедури за проследяването на киселинно-алкалния баланс във всяка клетка - хомеостаза.
Хомеостазата от своя страна е - свойство на организма да поддържа норми за него, като регулира вътрешната си среда, така че да поддържа равновесие и да допринася за благоприятното протичане на жизнените му процеси. Те в тялото, биват коригирани и управлявани от взаимосвързани регулатрни механизми спрямо външните условия и факторите влияещи на организма, като - запазва и регулира телесната температура, следи за състава и обема на кръвта, за артериалното налягане, балансира киселинното и алкално равновесие на организма и др.
Хомеостазното кръвно налягане е с pH приблизително 7,4 и този показател се оказва жизнено важен. Независимо с какво се храним, тялото ни има механизми, чрез които поддържа постоянно pH на кръвта и извънклетъчната течност от 7,3. Това pH се счита за неутрално с много лека алкалност. Ако внесем киселинно-образуваща храна, тялото започва да издърпва от запасите ни алкални елементи за да може да неутрализира тази киселинност и да опази неутралното и pH на кръвта и течната среда. Така например хроничното повишаване на киселинноста на тялото е една от основните причини за извличане на калций от костната тъкан и масивно освобождава през бъбреците в резултат на което се разрушават костите и зъбите. Тялото ни не е способно вечно да компенсира този киселинно-основен дисбаланс и когато злоупотребяваме с небалансирано хранене дълго време, идва момент в който се разболяваме.
Устойчивостта на алказлизиране за организма е няколко пъти по-висока, отколкото при подкисляване.
Небалансираното pH може да доведе до опасно състояние на организма особенно когато остарее. Важно е до 35-40 годишна възраст да се е изградило вече, режим и начин на хранене. Въпреки че може да остане незабелязан години наред, небалансираният pH (твърде киселинен или алкален) води до развитието на повечето, ако не и на всички, дегенеративни заболявания (нарушения в нормалното фунциониране на тялото и организма, които се характерезират с прогресивни моменти на заболяването), вкючително и сърдечносъдови заболявания, рак и диабет, както и безсилие в справянето с наднорменото тегло. Покачването и понижаването на pH също може и да доведе до кристализиране на солите в урината и до образуване на пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур.
Всички натурални храни съдържат едновременно киселинно и алкално генериращи елементи. В някои преобладават киселинно генериращите, а в други алкално генериращите. Съществува състояние, наречено алкалоза. То може да възникне, когато телесните сокове станат прекалено алкални. Клиничните симптоми за алкалоза вкючват мускулно потрепване, диария, спазми, недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка, замаяност, еуфория, бледост, обърканост, намалена умствена работоспособност, несвързан говор, треперене. При задълбочаване на това състояние може да се стигне до припадъци, кома или дори до смърт.
От друга страна, високите нива на киселинност също имат свои вариации, в това чило и състояние, наречено ацидоза. Излишъкът от киселини в човешкото тяло може да причини загуба на бъбречен магнезий. Което от своя страна би могло да доведе до недостиг на магнезий, което причинява състояния като мигрени, остеопения, остеопороза и други. Хроничната повишена киселинност е причина за постоянната загуба на полезните минерали, които са необходими за неутрализиране на киселинния излишък. Това прави тялото свръхчувствително към болки, външни влияние и метаболизмът му става неефективен. Голямото количество киселини принуждава тялото да освобождава много хистамин. Това е причината за киселинността и увеличаването на възпаленията и алергиите, за повишената чувствителност на кожата към ухапвания от насекоми и други дразнители.
Признаци на излишни киселини в тялото са :
- отпадналост сутрин и мигрена,
- затруднено концентриране и запаметяване
- раздразнителност, прекалено мазна кожа при събуждане
- обилно потене при леки напрягания
- лож дъх и обложен език рано сутрин
- затруднено храносмилане
- събуждане по няколко пъти нощем
- болки в тялото, мускулите и схващания
В днешно време, заради начинът си на хранене, повечето хора страдат от киселинност, а съвременните диети, съдържат в по-голямата си част храни, които оставят киселинни остатъци в организма. Голямото количество животински белтъчини и киселини в храната, която се приема като месо, риба, яйца, мляко, сирене, кашкавал и други, води до образуване на киселини в организма. Стомахът реагира като отделя също стомашна киселина, а това се получава и при консумация на кафе, алкохол, никотин, газирани напитки (най-вече кока-кола), рафинирана захар, сладкиши, шоколад и други.
Свърхпроизводството на киселини в стомаха може да се получи и в следствие на психични фактори като стрес, гняв, страх и други. В случай тялото реагира, чрез неприятно парене в стомаха, гадене, уригване, повръщане, пот с лоша миризма, раздразнителност, отпадналост, психично неразположение. От там пък идва и термина, определящ даден човек по лошото му поведение и такова настроение, като - киселяк. Но в другия случай, при положителни емоции, прекарани в смях, радост, щасливи преживявания, танци, лек спорт, забавление, любов .. организмът се алкализира.
Ако мислите, че някой от горепосочените лоши признаци се отразяват по вас, съветът ми е да вземете мерки като, измерите нивото на вашето pH. За тази цел може да закупите от всяка една аптека pH лентички с които да следите вашият киселинно-алкален баланс.
Не е необходимо, ако сте здрав, да се притеснявате за баланса си и за това какво ядете и как то ще ви се отрази върху тялото, ако естествено сте създали правилни навици на хранене, които гласят :
- Дисциплинарно хранене - умерено, бавно, спокойно и не преяждай
- Интервално хранене - през 2 - 3 часа в зависимост какво сте яли на предходното
- Достатъчно вода - по възможност изворна (ако е минерална гледайте да е между 7-8 pH, понеже ако е повече, ще алкализирате организма си до толкова, че ще ходите по-малка нужда често и ще изхвърляте важни елементи с нуждата), като пиенето да става 30 мин преди хранене и 2 ч след като сте се наяли. Набавяйте си, не както сте чували по 2-3 литра, а толкова, колкото ви се пие. Естествено, желателно е по-големи количества.
- Не пиите вода докато се храните или то, да е в минимални количества (50 - 100 мл)
- Разнообразно хранене с преобладаващо наличие на плодове и зеленчуци - ако все още нямате навика да ядете количества плодове и зеленчуци, то започнете опотвайки се да съставите менюто си така, че 50 % от него да влючва тях, като моментите на хранене да бъдат следните : рано сутрин за закуска : плодове ! ; преди всяко ястие (особено ако ще съдържа месо), зеленчуци ! ; през останалото време, плодовете да се приемат между храненията като това става поне 2 часа след предходното !
- Екологична и чиста храна в най-близко състояние на естественият си вид - по възжмосност минимална термична обработка за приготвяне на ястието
- Хранене съобразно сезоните - лятото да се намалява консумацията на месни храни, а да се увеличават плодовете и зеленчуците. Зимата естествено нуждата от повече протеини и мазнини е по-голяма.
- Не консумирай храни които не ви действат добре - водещи до раздразнение или подуване на стомаха
- Не смесвайте прекалено много храни на едно хранене - колкото повече различни храни смесвате, толкова повече време ще изисква то за неговото смилане
- Не пресолявайте ястията си
- Консумирайте по-малко киселинни храни - месни продукти, газирани напитки, кафе, алкохол, тестени, шоколадови изделия и всичко що почувствате, че не е редно
(при консумация на кафе, комбинираите с чаша вода) - Избягвайте рафинирани, полуфабрикатни, храни с консерванти и Е-та
- Синтетични витамини - не ви трябват ! всичко нужно го има в храната, която природата ви е дала ! Другото е че, голяма част от комбинираните витамини не са съвместими едни с други и се неотрализират. Също, че витамините биват разделени на 2 : водно и мастно разтворими .. а обикновено ги пием с вода .. така че оставете всичко на природата, тя си знае работата !
- Яжте пълнозърнест хляб богат на фибри - ръжен с лимец, но не и бял
- Не пържете !
За да поддържаме нужният алкален резерв на тялото, ние можем да ядем приблизително четри пъти дневно алкално-формиращи храни, комбинирани с киселинно-формиращи, например 70-80% алаклни и 20-30% кисели храни.
Има много таблици за храните, на които е указано количеството на киселинните и алкални еквиваленти в различните хранителни продукти обаче, трябва да знаете, че те са фактически безполезни, тъй като някой хрантелни продукти изменят своите стойности в тялото поради метаболитни проблеми, които може да има даден индивид. Храната също може да се изменя, ако е неправилно комбинирана с други храни и дори ако сме емоционално разстроение, както казахме по горе.
Това може да противоречи на нашите очаквания за балансирано киселинно-алкално хранене, ако използваме таблиците за храните. Освен това в тези таблици е указано съдържание на мнерали, което е силно вариращо в зависимост от почвите, условията на съхранение, технологията за производството и начина на приготвяне на храните. Затова единственият надежден начин, е да наблюдаваме своето тяло, вашата чувствителност на кожата, тенденции към възпаления, алергични реакции и ако е възможно, проверявайте киселинността на вашата урина и слюнка.
Начинът по който ще разберете коя храна, как ви въздейства е като започнете да се храните разделно. Разучавайки в коя храна, кои нутриенти преобладават (понеже комбинирането на някои от тях не си подхождат едни с други, като протеини с въглехидрати например) и какво pH ще образува тя в стомахът ви, ще можете да предопределите ако след приемът й възникнат странични ефекти (алергии), изразяващи се по кожата ви (пъпки, обриви, раздразнение) или друг дискомфорт (подуване, газове, болки в стомаха и други). Всичко това може да се случи и при неправилна й комбинация. За да узнаете коя храна как ще ви подейства, правете експерименти/проба-грешка. А за да имате познания в областа на разделното хранене, можете да прочетете следващата тема в която ще бъде описан неговият принцип.
Спомагателни източници :
http://anandaproject.net
http://lubomirivanov.com
http://sofresh.bg